Het kan gebeuren dat jouw plant beestjes heeft. Deze zie je vaak het eerst aan de onderkant van het blad. Wanneer er witte of zwarte beestjes zitten, duidt dat vaak op een ziekte. We sommen de meest voorkomende ziekten voor je op.
Bladluis
Bladluizen leven van de voedingsstoffen van de plant, waardoor je plant snel een tekort heeft aan belangrijke voedingsstoffen. De bladluis maakt schade aan het blad en maakt de plant kwetsbaar voor ziektes en plagen, maar ook voor schimmels.
Behandelen
Om op een milieuvriendelijke manier van de bladluizen af te komen kun je de bladeren regelmatig afspuiten met koud water. Eventueel een beetje afwasmiddel toevoegen kan geen kwaad voor je plant, maar schrikt de bladluizen goed af. In het ergste geval kun je de bladeren met veel bladluizen en grote beschadiging afknippen.
Trips
Tripsen komen veelal mee met de planten uit de kas. Ze tasten de bladeren van je plant aan in hun zoektocht naar voedingsstoffen. De schade is goed te zien op het blad, echter zijn de tripsen moeilijk te zien op het blote oog. Tripsen zijn moeilijk te bestrijden en dragen soms virussen met zich mee. Ze kunnen vliegen en verhuizen eenvoudig naar van de één naar de andere plant.
Behandelen
Je kunt de trips het beste tegengaan door de plant met water en een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10 cc brandspiritus of methanol in te spuiten. Herhaal dit regelmatig totdat de tripsen verdwijnen. Je kunt je plant minder interessant voor tripsen maken door de bladeren regelmatig met water in te spuiten. Tripsen houden namelijk niet van een hoge luchtvochtigheid.
Spint
Spint is een infectie van mijten op je plant. Mijten zie je slecht op het blote oog en vallen pas op wanneer ze de bladeren hebben aangetast in hun zoektocht naar voedingsstoffen. Als gevolg van spint krijgt je plant onvoldoende voedingsstoffen binnen, waardoor de bladeren verkleuren of uitvallen.
Behandelen
Wanneer je plant aangetast wordt door spint kun je de plant besproeien met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Herhaal dit totdat de spintdruk af neemt. Spint ontwikkelt goed bij droge lucht. Spuit de bladeren daarom regelmatig in met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
Dopluis
Dopluizen onttrekken de voedingsstoffen van je plant en laten verkleurde plekken achter op de bladeren. Daarnaast kleuren de bladeren geel of vallen ze uit als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen.
Behandelen
Dopluizen hebben een ‘dopje’ boven hun lichaam, waardoor ze moeilijk van bovenaf te bestrijden zijn. Door je plant in het water onder te dompelen verdrinken de dopluizen. Je kunt ook een watje met groene zeep, spiritus of olie gebruiken om ze in te wrijven zodat ze van het blad loskomen.
Schildluis
Schildluizen onttrekken, net als de andere luissoorten voedingsstoffen van je plant. Hierdoor kleuren de bladeren bruin en geel of vallen ze uit.
Behandelen
Schildluizen zijn lastig van bovenaf te behandelen door het schild dat ze om zich heen bouwen. Er zijn gelukkig voldoende andere manieren. Door je plant in het water onder te dompelen verdrinken de schildluizen. Je kunt ook een watje met spiritus of olie gebruiken om ze in te wrijven zodat ze van het blad loskomen.
Wolluis
Net als andere luissoorten tast de wolluis bladeren van je plant aan in hun zoektocht naar voedingsstoffen. Je herkent wolluizen aan witte, wollige bolletjes op het blad. Wolluizen laten honingdauw achter, wat een fijne broedplek vormt voor schimmels.
Behandelen
Je kunt wolluizen relatief eenvoudig van het blad af plukken, omdat ze redelijk goed te zien zijn. Je kunt ze ook met een wattenstaafje met spiritus aanstippen. Controleer regelmatig of je plant schoon is, wolluizen leggen regelmatig nieuwe eitjes.